Kontakt

Kontakta våra restauranger, hotell och våra medarbetare eller läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Close

Om oss

Läs mer

OM OSS

PM & Vänner bildades 1992 av två vänner, Per Bengtsson & Monica Carlsson (anledningen till namnet PM) som då hoppade av sin ekonomiutbildning för att starta restaurang. De är än idag delägare tillsammans med Martin och Jesper Rognefall samt Anders Lauring.

Koncernen inkluderar idag PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens samt vår bar på taket, enkelt namngiven PM Bar.

Vår verksamhet utgår från hjärtat av Småland, i centrala Växjö.

Vår gastronomiska filosofi är baserad på de tre grundstenarna skog, äng & sjö. Genom den vill vi visa upp den stora variation vår region erbjuder i form av råvaror och tradition inom matlagning.

Vi strävar efter att tolka vår historia på ett modernt sätt genom att kombinera såväl gamla som nya tekniker i köket.

Vårt hotell följer samma princip som vår gastronomi och kärleken och passionen till mat och dryck samt design ska vara tydligt genom hela vistelsen på PM & Vänner Hotel.

Vi har under många år jobbat målmedvetet för ett hållbart företagande och försöker att påverka miljön så lite som möjligt. Vi är idag certifierade av Svanen, KRAV och blev 2010 tilldelade ”årets hållbara gastronomi” av White Guide.

Vi hoppas att du som gäst kommer trivas på våra olika verksamheter.

Varmt välkommen!

Close
Close

Karriär

Läs mer

Vi är alltid intresserade av höra från nya potentiella kollegor så även om du för
stunden inte ser att vi aktivt söker personal nedan är du alltid välkommen att skicka in ett
mail där du berättar lite mer om dig tillsammans med ditt CV.
Vänligen maila till reservations@pmhotel.se så återkommer vi så snabbt vi kan.

 

JUST NU SÖKER VI FÖLJANDE:


Chef de Partie
Vi förstärker vårt köksteam och söker nu en Chef de Partie till vårt kalla kök för bistro och matsal. Tjänsten är en tillsvidare anställning (omvandlas efter lyckad provanställning enligt ö.k). Anställningen är på 100 % med start omgående. Eventuella frågor och ansökan skickas till vår kökschef Anders Lauring. Du når honom på lauring@pmrestauranger.se


Kock
Vi söker också en erfaren kock för vår bistro och matsal. Tjänsten är en tillsvidare anställning (omvandlas efter lyckad provanställning enligt ö.k). Anställningen är på 100 % med start omgående. Eventuella frågor och ansökan skickas till vår kökschef Anders Lauring.
Du når honom på lauring@pmrestauranger.se


Praktikant kök
Just nu söker vi praktikanter till våra kök. Känner du att du är rätt person och vill skaffa dig erfarenhet är du varmt välkommen att skicka din ansökan till vår kökschef Anders Lauring.
Du når honom på lauring@pmrestauranger.se


Praktikant matsal
Just nu söker vi praktikanter till vår matsal. Vi söker dig som är utbildad sommelier och som önskar skaffa dig mer erfarenhet genom att jobba i vår matsal. Låter det som något för dig? Skicka då din ansökan till vår Chefssommelier Rubén Sanz Ramiro.
Du når honom på ruben@pmrestauranger.se


 

 

Close
Close

Framtidsprojekt

Läs mer

Till Vinnovas utlysning ”Innovationer i krisens spår” kom 261 ansökningar. 12 beviljades stöd. PM & Vänner Hotel projekt var ett av de som beviljades i slutet på juni 2020. Utlysningen ger stöd för omställning i spåren av coronakrisen. Syftet är att möta utmaningar och fånga de möjligheter som samhället nu står inför.

Stödet är tänkt att uppmuntra intiativ som genom samverkan mobiliserar för innovation för en hållbar framtid. De ansökningar som uppfyllde alla formella krav har därefter också granskats av minst fyra bedömare som baserat sitt beslut genom en sammanvägning av potential, aktör och genomförande.

Vi är alla mycket inspirerade och har redan startat projektet. Under projektets gång har vi som ambition att delge uppdateringar löpande om arbetet.

Projektsstart 2020-06-29
Projektavslut 2021-03-31

Är du intresserad att veta mer om projektet?

Kontakta projektledare: sanna@pmhotel.se

Projektparter:

 

 

 

 

 

          

 

 

Close
Close

Hållbarhet

Läs mer

Sedan vår start 1992 har vi jobbat med att skapa mötesplatser som håller över tid. Där människan och hållbarheten alltid står i centrum. Och där vi med stolthet över vår plats och historia möter det moderna och innovativa. Vår filosofi ”Skog, äng och sjö” genomsyrar allt från matens råvaror till materialval. Det är grunden till hållbarhet för oss.

Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga och maten vi äter utgör en betydande del av vår klimatpåverkan. Vi använder så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska råvaror, säsongsprodukter samt ökar andelen vegetariska ingredienser i våra rätter. Förutom att vi handlar med lokala odlare har vi även egna växthus och odling i mindre skala. Vi arbetar också aktivt med att minimera vårt matsvinn. Det som ändå blir matavfall används till biobränsle.

Vårt hållbarhetsarbete inkluderar många områden, förutom miljö (mat, energi, transporter, inredning) självklart även social och ekonomisk hållbarhet. Vi är sedan länge KRAV- och Svanencertifierade samt bronssponsor till Naturskyddsföreningen. Svanencertifieringen ställer hårda krav som bland annat rör kemikalier, energi- och vattenförbrukning samt avfallshantering.

I praktiken innebär vår hållbarhetsfilosofi och vår Svanencertifiering ett helhetsgrepp över miljö- och hållbarhetsarbetet.

Som restaurang- och hotellgäst eller konferensbokare kan du bidra till en hållbarare värld genom att göra medvetna val. 2019 lanserar vi också vårt koncept med klimatsmarta konferenser som en del i vår ambition gällande hållbarhet.

Läs gärna mer genom att klicka här: Klimatsmarta konferenser

 

Kött

Vi prioriterar utvalda lokala leverantörer som vi har god kontakt med. Vårt kött kommer från gårdar där vi kan göra studiebesök och vet att djuren har det bra, som Glada utegrisar i Vimmerby, Solmarka i Vassmolösa och Åkes Hemlagade i Tingsryd.

 

Fisk

Vi serverar inte de fiskarter som är rödlistade enligt Världsnaturfonden. Våra lokala leverantörer av fisk är Åsenrökeriet i Urshult, Tjärö Lax och Vägga rökeri i Karlshamn.

 

Frukt & grönt

Vi serverar inga livsmedel som har producerats med GMO och väljer så långt det är möjligt ekologiska alternativ. Grönsakerna kommer från de lokala leverantörerna Solmarka i Vassmolösa, Sjövik gård i Rottne och Ekobacken i Växjö. Vi även egna växthus och odling i mindre skala.

 

Dryck

Det kaffe vi serverar är såväl ekologiskt, som rättvisemärkt. För att ta hand om allt vi köper in och minimera svinn har vi startat projektet ”Zero Waste” där vi använde defekta röda viner för att framställa vår egen vermouth.

 

Maskiner & städ

Vid nyinvesteringar satsar vi på den mest effektiva, hållbara och högpresterande köksutrustningen. Vi har regelbunden kontakt med vår leverantör av disk- och rengöringsmedel, för att alltid ha den senaste teknologin vad gäller kemikaliebesparing.

 

Förbrukning

Konferensblock, pappers- och kontorsmaterial liksom servetter och engångsmaterial är miljöanpassade och vår leverantör av detta är miljöcertifierad. Vi använder el-märkt Bra Miljöval.

 

Personal

Samtliga medarbetare ska vara medvetna om miljöproblem och genom utbildning stimulera till konkreta handlingar som främjar en hållbar utveckling. Dokument gällande vårt miljöarbete och våra certifieringar ska finnas uppdaterade på personal-portalen.

 

Övrigt

Vi säsongsanpassar våra menyer, lagar maten från grunden och strävar efter att allt matsvinn ska hållas på en minimal nivå. Det svinn som ändå blir sorteras och återvinns för tillverkning av biogas. Vi källsorterar, återvinner det som är möjligt och satsar alltid på hög kvalité för lång livslängd.

Close
Close

Integritetspolicy

Läs mer

Integritetspolicy
Denna integritetspolicy förklarar hur PM & Vänner samlar in och använder din personliga
information. Den beskriver också dina rättigheter och hur du kan göra dem gällande. Det är
viktigt att du tar del av och förstår integritetspolicyn och känner dig trygg i vår behandling av
dina personuppgifter. Du är alltid välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor.

Personuppgiftsansvar
PM & Vänner, org. nr 556474-9132 samt 556812-1379, med adress Norrgatan 23,351 31 Växjö, +46 (0)470-
759700 / reservations@pmhotel.se, är personuppgiftsansvarig för företagets behandling av personuppgifter.

Vad är en personuppgift och behandling av en personuppgift?
Personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person
som är i livet. T.ex. ett namn, en postadress, telefonnummer, platsinformation, bankuppgifter, ett
foto, en uppdatering i sociala medier, medicinsk information eller en dators IP-adress.
Behandling av personuppgifter är allt som sker med personuppgifterna. Varje åtgärd som vidtas
med personuppgifter utgör en behandling, oberoende av om den utförs automatiserat eller ej.
Exempel på vanliga behandlingar är insamling, registrering, organisering, strukturering, lagring,
bearbetning, överföring och radering.
För mer information om vad som är en personuppgift och behandling av dem hänvisar vi till
Datainspektionen.

Hur samlar vi in och hanterar samt lagrar personuppgifter?

Prenumeration på nyhetsbrev
PM & Vänner skickar ut nyhetsbrev för att informera om vad som händer i verksamheten.
Nyhetsprenumeranter anmäler själva sitt intresse bland annat via företagets hemsida. Prenumeranten kan
när som helst, på egen hand, avsluta utskicket av nyhetsbrev genom en länk som finns i alla
nyhetsbrev. E-postadresserna i listan för nyhetsbrev används inte i något annat syfte än för just
det specifika nyhetsbrevet.

Rum, konferens, fest och restaurang
Vid bokningar behövs kontaktuppgifter för att PM & Vänner ska kunna ge deltagaren
bekräftelser, information och rätt förutsättningar (exempelvis gällande specialkost). Om
deltagaren inte vill lämna sitt samtycke finns hänvisning till kontakt som kan bistå med att hitta en
lösning. De insamlade uppgifterna används enbart till bokningen deltagaren bokar/anmäler sig till.

Bildmaterial i marknadsföringssyfte
I de fall det går att urskilja människor på bilderna har personen lämnat muntligt eller skriftligt samtycke.
Personen har när som helst rätt att återta sitt samtycke genom att kontakta PM & Vänner på ovan
kontaktuppgifter. I de fall där modellavtal har upprättats gäller laglig grund för avtal.
Bilder lagras i en bildbank, till vilken bolagets anställda har tillgång. Även företagets reklambyrå har tillgång till
en stor del av bilderna – här har personuppgiftbiträdesavtal upprättats. Byrån har inga rättigheter att sprida
bilderna vidare till tredje part eller använda bilderna i andra sammanhang än PM & Vänners marknadsföring.

Tredje part
Dina personuppgifter och annan information om din bokning kan komma att överföras till tredje part som
erbjuder tjänster till oss. Ett exempel på en sådan tredje part som erbjuder tjänster till oss är Oaky B.V. Vi kan
använda Oaky-tjänsterna för att kommunicera med dig och erbjuda dig specifika tjänster och uppgraderingar
som är relaterade till din vistelse hos oss. Oaky fungerar som dataprocessor för dina personuppgifter på
uppdrag av oss, med syfte att erbjuda Oaky-tjänsterna till oss. Vi kräver att alla tredje parts tjänsteleverantörer
respekterar säkerheten för dina personuppgifter, behandlar dem enligt lagen och behandlar dina
personuppgifter endast i enlighet med våra instruktioner.
I vårt hotellbokningssystem sparas uppgifterna ett år.
För bordsbokningar i våra restauranger har vi avtal, inklusive personuppgiftsbiträdesavtal, med FoodFriends
AB/Waiteraid. I detta fall är FoodFriends AB vårt personuppgiftsbiträde.
Föremålet för personuppgiftsbehandlingen enligt detta biträdesavtal är WaiterAid, det bokningssystem vi använder
oss av för bordsbokningar i restaurangerna, som tillhandahålls av FoodFriends AB.
Behandlingen fortgår löpande och består i att visa och behandla bokningar i
restaurangen, avseende personuppgifter av typ namn, telefonnummer och epost samt
uppgifter om bokningen, såsom datum, tid, antal samt i förekommande fall
bokningskommentarer med ex. gästönskemål och allergier.
I Waiteraid sparas uppgifterna i 18 månader.
Här finns mer information om Waiteraid och GDPR: http://www.foodfriends.com/blog/gdpr-for-waiteraid/
Vi kräver att alla tredje parts tjänsteleverantörer respekterar säkerheten för dina personuppgifter, behandlar dem
enligt lagen och behandlar dina personuppgifter endast i enlighet med våra instruktioner.

Dina rättigheter
Personuppgiftsbehandling som är nödvändig för att fullfölja ett avtal eller fullgöra en rättslig
skyldighet är tillåten utan samtycke. Men för att vi ska kunna samla in och hantera dina
personuppgifter i något annat syfte krävs det att du samtycker till behandlingen. Du lämnar
samtycke till hantering av personuppgifter genom att använda de tjänster vi tillhandahåller, se
mer specifik information under rubriken ” Hur samlar vi in och hanterar samt lagrar
personuppgifter?” ovan.
Du kan när som helst välja att återkalla ditt samtycke genom att kontakta oss på
kontaktuppgifterna ovan. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi att radera de
personuppgifter och upphöra med den behandling som omfattades av samtycket.
Om du vill ha information om vilka personuppgifter vi har sparade om dig kontakta oss på
kontaktuppgifterna ovan.

Close
Close

Kontakt

Läs mer

PM & VÄNNER HOTEL

Västergatan 10
352 31 Växjö, Sweden
Tfn: +46 (0)470 75 97 00
reservations@pmhotel.se

Hotellchef – Sanna Johansson
sanna@pmhotel.se

Kreativ ledare och VD – Per Bengtsson
per@pmrestauranger.se

Ekonomi – Monica Carlsson
monica@pmhotel.se

Drift/marknad – Martin Rognefall
martin.rognefall@pmhotel.se

Drift/marknad – Jesper Rognefall
jesper@pmhotel.se

 

PM & VÄNNER RESTAURANT

Storgatan 22-24
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 00
E-mail: pm@pmrestauranger.se

 

Vänligen notera att vi inte tar emot bokningar via email. Bokning sker enklast via vår onlinebokning här på vår hemsida alternativt telefon.  

Kökschef– Anders Lauring
lauring@pmrestauranger.se

Wine Director – Rubén Sanz Ramiro
ruben@pmrestauranger.se

Chefssommelier – Arvid Lundström
arvid.lundstrom@pmrestauranger.se

Hovmästare & Sommelier – Ulrika Bohman
ulrika.bohman@pmrestauranger.se

 

PM & VÄNNER BISTRO

Storgatan 24
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 10
E-mail: pm@pmrestauranger.se

 

Vänligen notera att vi inte tar emot bokningar via email. Bokning sker enklast via vår onlinebokning här på vår hemsida alternativt telefon.  

Kökschef– Anders Lauring
lauring@pmrestauranger.se

Chefssommelier – Rubén Sanz Ramiro
ruben@pmrestauranger.se

Bistro Manager – Sebastian Svensson
sebastian@pmrestauranger.se

PM & Vänner Bistro är beläget i korsningen Storgatan/Västergatan

 

PM & VÄNNER BAR

Västergatan 10
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 10
E-mail: pm@pmrestauranger.se

Ansvarig kök – Morgan Giraud
morgan@pmrestauranger.se

Ansvarig bar – Ernesto Calderon Quintana
ernesto@pmrestauranger.se

Ansvarig konditori – Jon Martinsson
jon@pmrestauranger.se

PM & Vänner Bar nås genom hotellentrén

PM FEST & KONFERENS

Västergatan 10
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 22
E-mail: konferens@pmrestauranger.se

Ansvarig Fest & Konferens – Sofi Rålin
sofi@pmrestauranger.se

Bokning – Emma Gustafsson
konferens@pmrestauranger.se

Kökschef – Anders Lauring
lauring@pmrestauranger.se

Chef de Cuisine – Morgan Giraud
morgan@pmrestauranger.se

Vår konferens och festvåning nås genom hotellentrén

 

PM & VÄNNER FLORA

Västergatan 12 c
352 31 Växjö
Tfn +46 (0)470 75 97 75
flora@pmhotel.se

 

PM & VÄNNER BRÖD & SOVEL

Norrgatan 23
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 30
E-mail: bageri@pmrestauranger.se

Kökschef – Ia Ahlsgård
ia@pmrestauranger.se

Vårt café och bageri hittar du på Norrgatan 23, ca 100 meter från PM & Vänner Hotel i centrala Växjö.

Close