Kontakt

Kontakta våra restauranger, hotell och våra medarbetare eller läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Close

Om oss

Läs mer

OM OSS

PM & Vänner bildades 1992 av två vänner, Per Bengtsson & Monica Carlsson (anledningen till namnet PM) som då hoppade av sin ekonomiutbildning för att starta restaurang. De är än idag delägare tillsammans med Martin och Jesper Rognefall samt Anders Lauring.

Koncernen inkluderar idag PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens samt vår bar på taket, enkelt namngiven PM Bar.

Vår verksamhet utgår från hjärtat av Småland, i centrala Växjö.

Vår gastronomiska filosofi är baserad på de tre grundstenarna skog, äng & sjö. Genom den vill vi visa upp den stora variation vår region erbjuder i form av råvaror och tradition inom matlagning.

Vi strävar efter att tolka vår historia på ett modernt sätt genom att kombinera såväl gamla som nya tekniker i köket.

Vårt hotell följer samma princip som vår gastronomi och kärleken och passionen till mat och dryck samt design ska vara tydligt genom hela vistelsen på PM & Vänner Hotel.

Vi har under många år jobbat målmedvetet för ett hållbart företagande och försöker att påverka miljön så lite som möjligt. Vi är idag certifierade av Svanen, KRAV och blev 2010 tilldelade ”årets hållbara gastronomi” av White Guide.

Vi hoppas att du som gäst kommer trivas på våra olika verksamheter.

Varmt välkommen!

För mer information om PM & Vänner, vänligen besök vårt nyhetsrum på Mynewsdesk. Klicka på länken nedan för att dirigeras om.

 

mynewsdesk

Close
Close

Kontakt

Läs mer

PM & VÄNNER HOTEL

Västergatan 10
352 31 Växjö, Sweden
Tfn: +46 (0)470 75 97 00
reservations@pmhotel.se

Hotellchef – Sanna Johansson
sanna@pmhotel.se

Ekonomi – Monica Carlsson
monica@pmhotel.se

Drift/marknad – Martin Rognefall
martin.rognefall@pmhotel.se

Drift/marknad – Jesper Rognefall
jesper@pmhotel.se

 

PM & VÄNNER RESTAURANT

Storgatan 22-24
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 00
E-mail: pm@pmrestauranger.se

 

Vänligen notera att vi inte tar emot bokningar via email. Bokning sker enklast via vår onlinebokning här på vår hemsida alternativt telefon.  

Restaurateur – Per Bengtsson
per@pmrestauranger.se

Kökschef– Anders Lauring
lauring@pmrestauranger.se

Wine Director – Rubén Sanz Ramiro
ruben@pmrestauranger.se

Chefssommelier – Arvid Lundström
arvid.lundstrom@pmrestauranger.se

Hovmästare & Sommelier – Ulrika Bohman
ulrika.bohman@pmrestauranger.se

 

PM & VÄNNER BISTRO

Storgatan 24
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 10
E-mail: pm@pmrestauranger.se

 

Vänligen notera att vi inte tar emot bokningar via email. Bokning sker enklast via vår onlinebokning här på vår hemsida alternativt telefon.  

Restaurateur – Per Bengtsson
per@pmrestauranger.se

Kökschef– Anders Lauring
lauring@pmrestauranger.se

Chefssommelier – Rubén Sanz Ramiro
ruben@pmrestauranger.se

Bistro Manager – Sebastian Svensson
sebastian@pmrestauranger.se

PM & Vänner Bistro är beläget i korsningen Storgatan/Västergatan

 

PM & VÄNNER BAR

Västergatan 10
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 10
E-mail: pm@pmrestauranger.se

Ansvarig kök – Morgan Giraud
morgan@pmrestauranger.se

Ansvarig bar – Matteo Valencic 
matteo@pmrestauranger.se

Ansvarig konditori – Jon Martinsson
jon@pmrestauranger.se

PM & Vänner Bar nås genom hotellentrén

PM FEST & KONFERENS

Västergatan 10
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 22
E-mail: konferens@pmrestauranger.se

Ansvarig Fest & Konferens – Cecilia Edlund
cecilia@pmrestauranger.se

Bokning – Emelie Sundgren
kontakt@pmrestauranger.se

Kökschef – Anders Lauring
lauring@pmrestauranger.se

Chef de Cuisine – Morgan Giraud
morgan@pmrestauranger.se

Vår konferens och festvåning nås genom hotellentrén

 

PM & VÄNNER FLORA

Västergatan 12 c
352 31 Växjö
Tfn +46 (0)470 75 97 75
flora@pmhotel.se

 

PM & VÄNNER BRÖD & SOVEL

Norrgatan 23
352 31 Växjö, Sweden
Tfn +46 (0)470 75 97 30
E-mail: bageri@pmrestauranger.se

Kökschef – Ia Ahlsgård
ia@pmrestauranger.se

Vårt café och bageri hittar du på Norrgatan 23, ca 100 meter från PM & Vänner Hotel i centrala Växjö.

Close
Close

Karriär

Läs mer

Vi är alltid intresserade av höra från nya potentiella kollegor så även om du för stunden inte ser att vi aktivt söker personal nedan är du alltid välkommen att skicka in ett mail där du berättar lite mer om dig tillsammans med ditt CV.

Vänligen maila till reservations@pmhotel.se så återkommer vi så snabbt vi kan.

 

Just nu söker vi: 

Bartender – Vi söker en bartender till PM & Vänner Bar. Vi söker dig som har erfarenhet från servis och bar och som vill hjälpa oss att utveckla PM & Vänner Bar ytterligare. Tjänsten erbjuder ett varierande arbete arbete främst på kvällar och innefattar både servering och bar. För ytterligare information och frågor vänligen kontakta Matteo Valencic, ansvarig på PM & Vänner Bar.

Skicka din ansökan med ett personligt brev samt CV till: matteo@pmhotel.se

Housekeeping – Just nu söker vi nya kollegor till vårt härliga Housekeeping-team. Vi söker dig som har tidigare erfarenhet från hotell eller inom offentlig miljö. Du ska vara positiv och anpassningsbar. På PM & Vänner Hotel står gästen alltid i centrum och som Sveriges bästa hotell 2019 tar vi stolthet att alltid ha som ambition att leverera det lilla extra. Eftersom du kommer jobba i gästmiljöer ser vi gärna att du har grundläggande kunskaper i det svenska språket. Mer information och för att skicka i din ansökan, kontakta vår husfru Elisabeth Svensson.

Skicka din ansökan med ett personligt brev samt CV till: elisabeth@pmhotel.se

 

Close
Close

Hållbarhet

Läs mer

Vi har sedan vår start 1992 valt att skapa mötesplatser som håller över tiden. Mötesplatser där stolthet över vår plats och historia möter det moderna och innovativa. Platser där människan och en hållbar miljö alltid står i centrum.

Vår filosofi ”Skog, äng och sjö” är grundfundamentet i allt vi vill presentera. I allt från matens råvaror till materialval samt respekten för våra gäster och medarbetare. Det här är hållbarhet för oss.
Vi är sedan länge KRAV- och Svanencertifierade samt bronssponsor till Naturskyddsföreningen. Vårt hållbarhetsarbete inkluderar många områden, förutom miljö (mat, energi, transporter, inredning) självklart även social och ekonomisk hållbarhet. 

Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga. Och en av de största delarna i vår klimatpåverkan är maten vi äter. Här kan du som restaurang- och hotellgäst eller konferensbokare bidra till en hållbarare värld genom att göra medvetna val. I praktiken innebär vår hållbarhetsfilosofi och vår Svanencertifiering ett helhetsgrepp över miljö- och hållbarhetsarbetet. Vi värnar om närproducerat, säsongsprodukter, ekologiskt och med respekt för råvarorna vilket bland annat innebär minimering av matsvinn, en alltmer ökande andel vegetariska råvaror, samt att det som ändå blir matavfall används till biobränsle. Förutom lokala odlare har vi även egna växthus och odling i mindre skala. Svanencertifieringen ställer hårda krav som bland annat rör kemikalier, energi- och vattenförbrukning samt avfallshantering. 

2019 lanserar vi också vårt koncept med klimatsmarta konferenser som en del i vår ambition gällande hållbarhet. Läs gärna mer genom att klicka här: Klimatsmarta konferenser

 

Monica Carlsson                   Morgan Giraud
Delägare                               Kökschef

 

Miljöpolicy PM & Vänner

Vår miljöpolicy är att verksamheten ska bedrivas på ett resurssnålt sätt, där vi hela tiden medvetet minskar vår påverkan på miljön. Läs gärna hur vi jobbar med hållbarhet i alla led, och har ni frågor eller funderingar är ni självklart välkomna att höra av er till oss. Ansvarig för vårt hållbarhetsarbete är Monica Carlsson, monica@pmrestauranger.se

Allmänt

• Vi ska arbeta för att minimera all påtaglig skadlig miljöpåverkan och vara förebyggande när det gäller ny miljöpåverkan.

• Vi strävar efter att göra ledning/ansvariga/fast personal samt tillfällig personal medvetna om miljöproblem och genom utbildning stimulera till konkreta handlingar som främjar en hållbar utveckling.

• Miljöhänsyn ska vägas in i alla beslut – se även vår inköpspolicy.

• Verksamheten följer tillämplig miljölagstiftning och föreskrifter liksom övriga miljökrav som verksamheten berörs av.

• Miljöpolicyn ska vara förankrad i organisationen samt lättillgänglig för andra intresserade (främst på hemsidan).

• Fast personal skall ha genomgått miljöutbildning.

• Företaget har en handlingsplan för att fortlöpande förbättra miljöarbetet samt gör varje år en miljöberättelse där årets arbete på detta område dokumenteras. Målet är att vi ska vara aktiva och ledande på det här området och därigenom även kunna inspirera andra att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Detta bland annat genom att vara aktiva i och samarbeta med nätverk och organisationer inom miljö- och hållbarhet.

• Dokument gällande vårt miljöarbete och våra certifieringar ska finnas uppdaterade på personal-portalen.

Inköp råvaror samt produktion

• Vi prioriterar utvalda lokala leverantörer som vi har god kontakt med och där vi även gör studiebesök. När det är möjligt väljer vi ekologiska alternativ. Vi är KRAV-certifierade vilket för vår del innebär att vi köper in minst 25 % ekologiska livsmedel. Säsongsanpassning av menyer är viktigt. Vi serverar inte rödlistade fiskarter enligt Världsnaturfonden (www.wwf.se).

• Vi serverar inga livsmedel som är märkta att de är framställda med GMO.

• Vi undviker tillsatser som ej är KRAV-godkända. Maten lagas från grunden och vi strävar efter att allt matsvinn ska hållas på en minimal nivå. Det matsvinn som ändå blir sorteras och återvinns för tillverkning av biogas.

• Allt vårt kaffe samt våra bananer är förutom ekologiskt även rättvisemärkt.

• Arbetet med att utveckla och förbättra kvalité, mängden ekologiskt, närproducerat och säsongsanpassat pågår ständigt och bedrivs systematiskt.

Övriga inköp, investeringar, förbrukning

• Konferensblock, pappers- och kontorsmaterial liksom servetter och engångsmaterial är miljöanpassade, vår leverantör av detta är miljöcertifierad.

• Vi arbetar på att efterhand, främst vid nödvändiga nyinvesteringar, satsa på den mest effektiva, hållbara och högpresterande utrustningen (köksutrustning- och maskiner; diskmaskin etc).

• Vi har regelbunden kontakt med vår leverantör av disk- och rengöringsmedel, för att alltid ha den senaste teknologin vad gäller kemikaliebesparing.

• Vid reklam och kommunikation används i första hand telefon, hemsida och e-post.

• Vi använder el märkt Bra Miljöval.

• Vi källsorterar, återvinner det som är möjligt och satsar alltid på hög kvalité för lång livslängd.

• Vi är Svanencertifierade vilket innebär att vårt miljöarbete kontrolleras av Svanen.

 

Läs mer om klimat och hållbarhet nedan:

WWF: mat och jordbruk:

”Att äta är livsviktigt, lustfyllt och gott – men idag äter vi inte hållbart. Med en kost mer anpassad för vår planet skulle alla bli vinnare – naturen, djuren, andra människor och vi själva. Vi behöver förändra våra måltider för att klara oss med den enda planet vi har. Att äta inom ramen för planetens gränser är färgglatt, hälsosamt och spännande. Ett enkelt sätt att göra skillnad – en måltid i taget.”

Läs mer på WWF:s hemsida genom att klicka här

KRAV: Vad betyder KRAV-godkänd mat för klimatet?

”Att välja KRAV-märkt ekologisk mat innebär att ta ett steg för att minska utsläppen av växthusgaser. KRAV-certifierade företag arbetar aktivt för att minska klimatpåverkan. Enligt KRAVs regler ska till exempel alla använda förnybar el senast sista december 2018. Ekologisk produktion är också ett verktyg för att öka mullhalten i marken och därmed ta bort koldioxid från luften. Att artrikedomen är större i ekologisk produktion och mullhalten högre i marken innebär också en robustare miljö som får lättare att tåla klimatförändringar.”

Läs mer på KRAV:s hemsida genom att klicka här

Svanen: Varför miljömärkt?

Svanen är Nordens officiella miljömärke och det drivs på uppdrag av regeringen, utan bransch- eller vinstintresse. EU-blomman är Europas gemensamma miljömärkning. Båda är frivilliga, positiva märkningar av varor och tjänster. De är till för att hjälpa konsumenter att leva ett miljövänligt liv.

Att miljömärka ett hotell, en restaurang eller konferensanläggning är att ta ett helhetsgrepp över miljöarbetet. För att bli märkt med Svanen eller EU-blomman krävs att hotellet lever upp till hårda krav som bland annat rör hotellets energi- och vattenförbrukning och avfallshantering.

Läs mer på Svanens hemsida genom att klicka här

Naturskyddsföreningen: Låt maten klimatmaxa

En tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och den största delen av utsläppen kommer från köttkonsumtionen. Som tur är kan du enkelt få ner utsläppen från maten, utan att det behöver vara krångligt eller dyrt!

Vad du väljer att äta är avgörande för hur stor klimatpåverkan din mat har. Det har större betydelse än hur långt maten transporterats. Att välja vegetariskt är det enklaste och viktigaste du kan göra för att äta mer klimatvänligt Men det finns mer du kan göra för att äta miljösmart:

1. Ät mer vegetariskt. 2. Välj kött med omsorg. 3. Släng inte mat. 4. Ät ekologiskt.

Läs mer på Naturskyddsföreningens hemsida genom att klicka här

Close
Close

Integritetspolicy

Läs mer

Integritetspolicy
Denna integritetspolicy förklarar hur PM & Vänner samlar in och använder din personliga
information. Den beskriver också dina rättigheter och hur du kan göra dem gällande. Det är
viktigt att du tar del av och förstår integritetspolicyn och känner dig trygg i vår behandling av
dina personuppgifter. Du är alltid välkommen att kontakta oss vid eventuella frågor.

Personuppgiftsansvar
PM & Vänner, org. nr 556474-9132 samt 556812-1379, med adress Norrgatan 23,351 31 Växjö, +46 (0)470-
759700 / reservations@pmhotel.se, är personuppgiftsansvarig för företagets behandling av personuppgifter.

Vad är en personuppgift och behandling av en personuppgift?
Personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan hänföras till en fysisk person
som är i livet. T.ex. ett namn, en postadress, telefonnummer, platsinformation, bankuppgifter, ett
foto, en uppdatering i sociala medier, medicinsk information eller en dators IP-adress.
Behandling av personuppgifter är allt som sker med personuppgifterna. Varje åtgärd som vidtas
med personuppgifter utgör en behandling, oberoende av om den utförs automatiserat eller ej.
Exempel på vanliga behandlingar är insamling, registrering, organisering, strukturering, lagring,
bearbetning, överföring och radering.
För mer information om vad som är en personuppgift och behandling av dem hänvisar vi till
Datainspektionen.

Hur samlar vi in och hanterar samt lagrar personuppgifter?

Prenumeration på nyhetsbrev
PM & Vänner skickar ut nyhetsbrev för att informera om vad som händer i verksamheten.
Nyhetsprenumeranter anmäler själva sitt intresse bland annat via företagets hemsida. Prenumeranten kan
när som helst, på egen hand, avsluta utskicket av nyhetsbrev genom en länk som finns i alla
nyhetsbrev. E-postadresserna i listan för nyhetsbrev används inte i något annat syfte än för just
det specifika nyhetsbrevet.

Rum, konferens, fest och restaurang
Vid bokningar behövs kontaktuppgifter för att PM & Vänner ska kunna ge deltagaren
bekräftelser, information och rätt förutsättningar (exempelvis gällande specialkost). Om
deltagaren inte vill lämna sitt samtycke finns hänvisning till kontakt som kan bistå med att hitta en
lösning. De insamlade uppgifterna används enbart till bokningen deltagaren bokar/anmäler sig till.

Bildmaterial i marknadsföringssyfte
I de fall det går att urskilja människor på bilderna har personen lämnat muntligt eller skriftligt samtycke.
Personen har när som helst rätt att återta sitt samtycke genom att kontakta PM & Vänner på ovan
kontaktuppgifter. I de fall där modellavtal har upprättats gäller laglig grund för avtal.
Bilder lagras i en bildbank, till vilken bolagets anställda har tillgång. Även företagets reklambyrå har tillgång till
en stor del av bilderna – här har personuppgiftbiträdesavtal upprättats. Byrån har inga rättigheter att sprida
bilderna vidare till tredje part eller använda bilderna i andra sammanhang än PM & Vänners marknadsföring.

Tredje part
Dina personuppgifter och annan information om din bokning kan komma att överföras till tredje part som
erbjuder tjänster till oss. Ett exempel på en sådan tredje part som erbjuder tjänster till oss är Oaky B.V. Vi kan
använda Oaky-tjänsterna för att kommunicera med dig och erbjuda dig specifika tjänster och uppgraderingar
som är relaterade till din vistelse hos oss. Oaky fungerar som dataprocessor för dina personuppgifter på
uppdrag av oss, med syfte att erbjuda Oaky-tjänsterna till oss. Vi kräver att alla tredje parts tjänsteleverantörer
respekterar säkerheten för dina personuppgifter, behandlar dem enligt lagen och behandlar dina
personuppgifter endast i enlighet med våra instruktioner.
I vårt hotellbokningssystem sparas uppgifterna ett år.
För bordsbokningar i våra restauranger har vi avtal, inklusive personuppgiftsbiträdesavtal, med FoodFriends
AB/Waiteraid. I detta fall är FoodFriends AB vårt personuppgiftsbiträde.
Föremålet för personuppgiftsbehandlingen enligt detta biträdesavtal är WaiterAid, det bokningssystem vi använder
oss av för bordsbokningar i restaurangerna, som tillhandahålls av FoodFriends AB.
Behandlingen fortgår löpande och består i att visa och behandla bokningar i
restaurangen, avseende personuppgifter av typ namn, telefonnummer och epost samt
uppgifter om bokningen, såsom datum, tid, antal samt i förekommande fall
bokningskommentarer med ex. gästönskemål och allergier.
I Waiteraid sparas uppgifterna i 18 månader.
Här finns mer information om Waiteraid och GDPR: http://www.foodfriends.com/blog/gdpr-for-waiteraid/
Vi kräver att alla tredje parts tjänsteleverantörer respekterar säkerheten för dina personuppgifter, behandlar dem
enligt lagen och behandlar dina personuppgifter endast i enlighet med våra instruktioner.

Dina rättigheter
Personuppgiftsbehandling som är nödvändig för att fullfölja ett avtal eller fullgöra en rättslig
skyldighet är tillåten utan samtycke. Men för att vi ska kunna samla in och hantera dina
personuppgifter i något annat syfte krävs det att du samtycker till behandlingen. Du lämnar
samtycke till hantering av personuppgifter genom att använda de tjänster vi tillhandahåller, se
mer specifik information under rubriken ” Hur samlar vi in och hanterar samt lagrar
personuppgifter?” ovan.
Du kan när som helst välja att återkalla ditt samtycke genom att kontakta oss på
kontaktuppgifterna ovan. Om du återkallar ditt samtycke kommer vi att radera de
personuppgifter och upphöra med den behandling som omfattades av samtycket.
Om du vill ha information om vilka personuppgifter vi har sparade om dig kontakta oss på
kontaktuppgifterna ovan.

Close