Vinkällare

Det är långväga ifrån en sådan där romantisk stearinupplyst kalkstenskällare i Frankrike, där de rara buteljerna är väl förtäckta i gammalt källardamm. Nej – PM Vinarkiv handlar om effektivitet, substans och funktion! Då ett digert och idogt vinshoppande snabbt fick de tidigare källarna att framstå som gravt underdimensionerade så förflyttades den imponerande kollektionen till det nyförvärvade gamla bankarkivet!

Det är en imponerande syn att se de flyttbara hyllorna på räls som gör denna källare unik, inte bara för sin layout utan framförallt för sin världsomfattande reserv av unika viner. Då denna satsning påbörjades 2006 så var målet att skapa en samling av världens stora viner. Dock så begränsas inte detta djärva uttalande enkom till de mest namnkunniga och kostsamma exemplen. Tvärtom så återfinns här en mångfald av morgondagens stjärnor, omfattande vertikaler av mindre kända exempel från bortglömda regioner vid sidan av ståtliga uppställningar La Tâche och Cheval Blanc.

Sommelierbrigaden på PM definierar världens stora viner som ”viner som besitter beskaffenheten att kunna lagras och utvecklas i minimum 10 år – viner som tydligt präglas av en distinkt terroir oavsett om de är stöpta i en ultratraditionell eller supermodern stil.”
Här återfinns allt från halvflaskor till ett digert urval magnum, dubbelmagnum och ännu större exempel i alla skepnader från ungdomlig och kraftfull spänst till stilfullt åldrad patina.

Sommelierernas enträgna nyfikenhet och entusiasm resulterar i att de dagligen öppnar upp flertalet mogna och rara exempel vilka serveras i Menu Grand Vin som låter vinälskaren ge sig hän en vinös och särpräglad upptäcksfärd där rätterna är skapade för att harmoniera med vinet och inte tvärtom.

Vinarkivet är en världsunik vinsamling under ständig utveckling och förändring där över 6000 olika viner speglar vad som händer i dagens vinvärld med en god kännedom om historien.

Klicka här för att ta del av vår vinlista