Smålands finest

Foto: John Nelander

SMÅLAND’S FINEST

PM & Vänners filosofi vilar på de tre hörnstenarna Skog, Äng & Sjö. Dessa ser vi också som fundamenten i det småländska landskapet.  Vi vill ge våra gäster några tips på sådant som tillsammans kapar den unika terroir som vi är så stolta över och som vi märkt attraherar våra nyfikna gäster särskilt i omgivningarna.

SKOG

The Glass Factory, Boda, www.theglassfactory.se

Under 60- och 70-talet bubblade det av liv och kreativitet i det småländska glasriket och ikoniska formgivare från Boda som Erik Höglund, Signe Person-Melin och Moncia Backström tog designvärlden med storm. Efter att ha upplevt en både ekonomisk och konstnärlig kris de senaste årtiondena sjuder det nu av liv och konstnärlighet igen i Boda. Här har man sedan man samlade glassamlingarna från Boda glasbruk, Kosta glasbruk samt Åfors glasbruk 2009 utvecklat en smältdegel av glashytta och utställningar där konstnärer från hela världen gästjobbar och konstintresserade samlas. Vem vet, kanske är det här morgondagens ikoner ser början på sin erövring av glasvärlden just nu.

Svenssons i Lammhult, Lammhult, www.svenssons.se

Sedan 1898 har det drivits möbelhandel här, mitt i den småländska myllan. Idag är det hem för Sveriges ledande återförsäljare av småländsk och internationell möbeldesign och ett veritabelt mecka för alla designtörstande med sin stora utställning med alla möbelklassiker och ofta med unika erbjudanden. Ett klassiskt stopp på väg till PM & Vänner eller på tillbakavägen.

Ikea Museum, Älmhult, www.ikeamuseum.com

Ikea och dess grundare Ingvar Kamprad behöver ingen närmare presentation för sitt otroliga arbete med att föra ut svensk design och småländskt entreprenörskap i världen men att sätta gärningen i ett historiskt, kulturellt och designperspektiv kan var väl så intressant. Det gör man bäst här, symboliskt nog i det första varuhuset och i företagets vagga mitt i Älmhult. Stor permanent utställning med alla klassiker i kronologisk ordning och med presentationer över idéer, tidernas stil och formgivning. Här finner man även temporära temautställningar samt ibland till och med försäljning av slutsålda unika produkter av gästformgivare som hittats ute bland företagets tentakler. 

ÄNG

Vandalorum, Värnamo, www.vandalorum.se

Grundaren av möbelföretaget Källemo, den ikoniska och nydanande konst- och designpersonligheten Sven Lundh lyckades realisera sin dröm om ett modernt konstmuseum och ett hem för Smålands Konstarkiv här på fältet invid E4:an och Värnamo. Idag avlöser fantastiska utställningar varandra fyllda med det bästa och mest intressanta från både världen, Sverige och trakten. Med sin imposanta arkitektur med stora småländska lador efter Renzo Pianos skisser känns det ibland som turnerande utställningar rentav är skapade för just Vandalorum. Tillsammans med sin härliga restaurang Syltan är det få som vill missa detta stopp på sin resa till eller från PM & Vänner. 

Rudenstams Bär & Frukt, Rudu 50 Huskvarna, www.rudenstam.se

Här i Skärstadalen på sluttningarna ovanför Vätter har familjen Rudenstam drivit egna odlingar sedan 40-talet. I den fina gårdsbutiken hittar ni deras prisbelönta och eftertraktade drycker på äpplen och olika bär samt andra produkter från mer än sextio producenter. Passa på att njuta av en fika eller lunch med en helt magnifik utsikt över de imponerande Rosenlundsbankarna på andra sidan dalen och miraklet i Småland, som Carl Von Linné kallade Taberg, i horisonten. Ett självklart och läskande depåstopp på resan till PM & Vänner från Stockholm eller på vägen hem.

Smålands Museum – Sveriges Glasmuseum, Växjö, www.kulturparkensmaland.se

Mitt i Växjö på gångavstånd från PM & Vänner hittar ni Kulturparken Småland som inrymmer flera intressanta delar  både vad gäller historia, konsthantverk och kultur i bred mening. Här samlas den största och bästa samlingen av svenskt glas tillsammans med smålänningarnas historia och Utvandrarnas Hus där den enorma folkvandringen från Småland till Amerika skildras. Utställningarna innehåller permanenta samlingar såväl som högaktuella frågor i vår internationella och småländska kultur i arkitektoniskt intressanta byggnader och lokaler. Här kan man på ett bra och enkelt sätt få en försmak och överblick över allt intressant som finns i det småländska landskapet.

SJÖ

Åsnens Nationalpark, Sunnaborn, www.sverigesnationalparker.se

Ett märkligt orört skogs- och sjölandskap är Sveriges senaste Nationalpark och en av de fem mest besökta. Det är ingen överraskning för oss smålänningar som fascinerats av Åsnens unika natur och terrior sen urminnes tider och njutit av det skafferi som fiskare och odlare utvecklat och förvaltat. Med en natur som hämtad ur sagorna stäcker sig nationalparken över ett artrikt landskap av sjöar, öar, skog och våtmarker och idag kommer besökarna från hela världen för att undfägnas. Bästa starten på besöket är vid stora entrén i Sunnarborn där det finns bra information och faciliteter. Sen är det bara att ta för sig av Smålands natur när den är som bäst.

Horisaki Design & Handel, Kåremo, www.horisaki.com

Här mitt i det bördiga landskapet vid Kalmarsund huserar världskända hattmakarna, det svensk-japanska designerparet Karin och Makoto Horisaki, i den gamla lanthandeln från 1800-talet. De senaste åren har de varit ett hett samtalsämne i den internationella modevärlden och levererat personliga hattar till en rad världsstjärnor. De vassaste klädbutikerna i världen som franska Léclaireur och amerikanska H Lorenzo tillhör de som står på kö för att kunna erbjuda sina kräsna kunder de småländska hattarna. Voilà, avantgarde, hantverk och unik särart!

Solmarka Gård, Vassmolösa, www.solmarka.se

Sedan 1997 har Ruth Doppstadt och Botulf Bernhard med passion, själ och djup kunskap drivit upp sin verksamhet på Solmarka Gård. Idag odlas här de bästa grönsakerna som någonsin går att få tag i den här delen av världen på marker som odlats biodynamiskt ända sedan 1976. Otaliga är de gäster på PM & Vänner som njutit av de intensiva smaker och den pallet som kännetecknar dessa grödor i säsong. Här kan ni i all enkelhet njuta av de vackra odlingarna intill Kalmarsund och i deras gårdsbutik hittar ni det mesta av det bästa som de tillhandahåller just där och nu. En av våra mest unika och kära vänner under åren.