Filosofi

Skära upp en bit anklever eller sätta ytterligare en tonfiskcarpacccio till världen är en hyggligt lätt uppgift för de flesta lekmän. Att göra morot på sju sätt är det inte! Detta är exakt den raison d´être som gjort att restaurangen fortsätter sin outtröttliga strävan efter att skapa en oförglömlig upplevelse av den vida uppsjö råvaror som regionens djupa skogar, rena sjöar och gröna ängar erbjuder.

Det nya nordiska köket behöver förmodligen ingen djuplodande introduktion då det idag är välrenommerat och högaktat av mat & vinälskare. PM & Vänner var en pionjär inom denna förhållandevis nischade produkt som nu äntligen fått sin välförtjänade plats på världskartan. Den omfångsrika meritlistan med alla medaljer, diplom och utmärkelser vittnar tydligt om den höga nivån kreativitet, hantverk och gastronomisk passion som restaurangen utstrålar.

Det handlar om att skapa och återskapa, om att tänka om och ifrågasätta. Varför skära upp den där biten anklever om en potatis från unik terroir kan leverera en mer fulländad smakupplevelse? PM & Vänner säger ödmjukt att man föredrar att göra det redigt och sparsmakat, trots vissa rätters påfallande intrikata uppbyggnad. Råvaran skall alltid stå i centrum och renhet och tydlighet i smakerna kommer alltid att övervinna vidlyftigt gastronomiskt effektsökeri.

PM & Vänner är kända dyrkare av regionalism men också säsongism! Trots att det något oförlåtande klimatet i Småland kan förekalla aningen ogint en regnig dag, så präglas regionen av fyra distinkta årstider. Detta tydliggör de kortvariga och ständigt skiftande menyerna då vissa råvaror endast når sin absoluta topp under en mycket begränsad tid.

Då vi talar om terroir – det finns ju lite vin i källaren också! I en av Europas mest fördolda vinkällare vilar åtskilliga hyllmeter av världens stora viner som på regelbunden basis korkas upp, provas av och bedöms efter mognad, drickbarhet, uttryck och kompatibilitet med gällande menyer för att komplettera den gastronomiska upplevelsen. Allt i ett skickligt och stilrent utförande i den småskaliga matsalen som fått mat & vinälskare från världens vitt förskäliga hörn att vallfärda hit.