Filosofi

PM & Vänner Bröd & Sovel är en tydlig kärleksförklaring till brödet som civilisationens urmoder! En kärlek och fascination som hyses av de flesta som minns de trollbindande dofterna av barndomens nybakade kanelbullar eller paris-semesterns nybakade croissant med syndigt söt confiture.

De sista åren har det formligen jäst av nyvunnen entusiasm för kvalitetsbröd och PM & Vänner Bröd & Sovel har definitivt utgjort frontlinjen i nyskapande kvalitets bakning. Det kompetenta teamet har med glädje återupptäckt fullkornets, surdegens och smördegens dygder. Brödets högborg och dess främsta förespråkare kan minsann sina korn, jäststammar, ugnar och temperaturer. De små detaljerna som gör denna enkla produkt så oerhört komplex.

Bröd skall vara en passion och inte ett måste! Denna passion hade varit svåruppnådd utan de fantastiska råvaror och de lokala producenterna som framställer dessa.  Det finns inga hemliga recept då framgångens enda recept är känslan och känslan för detaljer från det rustika lantbrödet till bakverkens hänförande utsvävningar.

Då sötsaker kommer på tals så är det bara konstatera att godisgrisar kommer att få en mycket svår uppgift att motstå den uppsjö av frestelser som de finsnickrande bagarna kan trolla fram. De mest dignande kakor, praliner, tryfflar, mousser, tårtor, quicher, pajer och biskvier får definitivt snålvattnet att rinna. Men vi är väl alla värda en belöning emellanåt?

De flesta svenskar vet förmodligen inte vad sovel är! De må dock vara hyggligt inlästa på Smålands historia och folkets asketiska, sparsamma livshållning. Sovel var helt enkelt rester från måltiden som fick förgylla brödet. Denna tradition uppehålls med stolthet på PM & Vänner Bröd & Sovel även om de innovativa och färska resterna har uppgraderats och mackorna är mer än rediga.