Hållbarhet

Sedan vår start 1992 har vi jobbat med att skapa mötesplatser som håller över tid. Där människan och hållbarheten alltid står i centrum. Och där vi med stolthet över vår plats och historia möter det moderna och innovativa. Vår filosofi ”Skog, äng och sjö” genomsyrar allt från matens råvaror till materialval. Det är grunden till hållbarhet för oss.

Klimatförändringarna och den biologiska mångfalden är vår tids stora ödesfrågor. Här är produktionen och hanteringen av vår mat av avgörande betydelse vilket ger restauranger en viktig roll i omställningen till en mer hållbar framtid.

Vår vision  är en verksamhet i en hälsosam, giftfri miljö där vi hushåller med begränsade resurser (ekologiska, sociala och ekonomiska) och inte är en belastning. Ett samarbete mellan människor och miljö där vi tillsammans med andra verksamheter samverkar för att hålla oss inom de gränser en hållbar utveckling sätter. Att verksamheten ska drivas regnerativt: den ska ha positiva effekter på den omgivande världen (kultur, miljö, människor, samhälle) och bidra till restaurering av ekosystem. Målet är att alla medarbetare ska tänka &8221; i det dagliga arbetet.

Hållbarhet är grundläggande för verksamheten, förankrad i organisationen och gäller alla områden.

PM & Vänner använder i mycket hög grad närproducerade och ekologiska råvaror, säsongsprodukter samt ökar andelen vegetariska ingredienser i våra rätter. Förutom att vi handlar med lokala odlare har vi även egna växthus och odling i mindre skala. Vi arbetar också aktivt med att minimera vårt matsvinn. Det som ändå blir matavfall används till gödning eller biobränsle.

Vårt hållbarhetsarbete inkluderar många områden, förutom miljö (mat, energi, transporter, inredning) självklart även social och ekonomisk hållbarhet. Vi är sedan länge KRAV- och Svanencertifierade, bronssponsor till Naturskyddsföreningen samt har investerat i det svenska jordbruket genom Svensk Kolinlagring.

Svanencertifieringen ställer hårda krav som bland annat rör kemikalier, energi- och vattenförbrukning samt avfallshantering.

I praktiken innebär vår hållbarhetsfilosofi och vår Svanencertifiering ett helhetsgrepp över miljö- och hållbarhetsarbetet.

Som restaurang- och hotellgäst eller konferensbokare kan du bidra till en hållbarare värld genom att göra medvetna val.

KRAV: Vad betyder KRAV-godkänd mat för klimatet?

”Att välja KRAV-märkt ekologisk mat innebär att ta ett steg för att minska utsläppen av växthusgaser. KRAV-certifierade företag arbetar aktivt för att minska klimatpåverkan. Ekologisk produktion är också ett verktyg för att öka mullhalten i marken och därmed ta bort koldioxid från luften. Att artrikedomen är större i ekologisk produktion och mullhalten högre i marken innebär också en robustare miljö som får lättare att tåla klimatförändringar.”

https://www.krav.se/om-krav/krav-markningen/miljo-och-klimat/krav-och-klimatet/

 

Kött, ägg, mejeri

Vi prioriterar utvalda lokala leverantörer som vi har god kontakt med. Vårt kött kommer från gårdar där vi kan göra studiebesök och vet att djuren har det bra, som Glada utegrisar i Vimmerby, Solmarka i Vassmolösa och Åkes Hemlagade i Tingsryd. Ekologiska ägg från Gårdsby och kulturhönsägg från Stackvallen. Ekologiska mejeriprodukter – till hotellfrukosten gör vi vår egen yoghurt på ekologisk mjölk från Solmarka gård.

 

Fisk

Vi serverar endast fisk och skaldjur från hållbart fiske.  Största delen av våra inköp av fisk är MSC eller ASC-märkta. Vi har ett samarbete med Nordic SeaFarm för sockertång, med egen boj i havet under vintern. En lokal, svensk primör där tångodling binder koldioxid och gynnar den biologiska mångfalden.

 

Frukt, grönt, spannmål

Vi serverar inga livsmedel som har producerats med GMO och väljer så långt det är möjligt ekologiska alternativ. Grönsaker och rotfrukter kommer  främst från ekologiska och biodynamiska odlingar på Solmarka Gård i Vassmolösa. Vi även egna växthus och odling i mindre skala. Bageriet bakar i stort sett uteslutande på ekologiska mjöler och till stor del på kulturspannmål.

 

Dryck

Det kaffe vi serverar är såväl ekologiskt som rättvisemärkt. Vi samarbetar med lokala, hantverksmässiga dryckesproducenter och gör även egna drycker för att ta tillvara på alla råvaror minska svinn. Dryckesprogram och filosofin omfattar såväl vinkällare som alkoholfria drycker och barens drinkar.

 

Maskiner & städ

Vid nyinvesteringar satsar vi på den mest effektiva, hållbara och högpresterande köksutrustningen. Vi har regelbunden kontakt med vår leverantör av disk- och rengöringsmedel, för att alltid ha den senaste teknologin vad gäller kemikaliebesparing och miljömärkta produkter.

 

Förbrukning

Konferensblock, pappers- och kontorsmaterial liksom servetter och engångsmaterial är miljömärkta och vår leverantör av detta är miljöcertifierad. Vi använder enbart el som är märkt Bra Miljöval. Vi har ett omfattande program för återbruk av textilier från restaurang och hotell, bland annat i samarbete med lokala hantverksföretag.

 

Personal

En god arbetsmiljö och personal som utvecklas är en viktig del av en hållbar verksamhet. Vi arbetar aktivt med arbetsmiljöpolicy och handlingsplan. Samtliga medarbetare ska vara medvetna om miljöfrågor och genom utbildning stimuleras till konkreta handlingar som främjar en hållbar utveckling. Dokument gällande vårt miljöarbete och våra certifieringar finns uppdaterade på personal-portalen.

 

Övrigt

Vi säsongsanpassar våra menyer, lagar maten från grunden och strävar efter att allt matsvinn ska hållas på en minimal nivå. Vår filosofi vad gäller inredning är att den ska hålla över tid såväl vad gäller kvalité som vikten av underhåll och återbruk. Vi deltar i såväl nationella som lokala nätverk för en hållbar utveckling. Vi arbetar såväl med kortsiktiga som långsiktiga åtgärder.

Många fler exempel finns – för mer information kring vårt hållbarhetsarbete finns ett mer omfattande dokument. Kontakta hållbarhetsansvarig Monica Carlsson.

Kontakt