PM & Vänner Vin

PM & VÄNNER WINE CELLAR BOX – BÉNETIÈRE

Som en del av PM & VÄNNER WINE fortsätter vi erbjuda er möjligheten att
fylla på er egen vinkällare med samma exklusiva viner som ni hittar i vårt eget vinarkiv.

Denna gång är det dags för en region och en producent som betyder väldigt mycket för oss på PM & Vänner; Bénetière från Côte-Rôtie i norra Rhone. Antalet flaskor till Sverige från denna producent är kraftigt begränsat och priset är i det högre segmentet, därför innehåller lådorna endast 6 flaksor. Tre olika viner, två flaskor av varje. Priset är 5 790 kr.

2015 Marie et Pierre Bénetière Cordeloux (Côte-Rôtie, Frankrike)

2016 Marie et Pierre Bénetière Cordeloux  (Côte-Rôtie, Frankrike)

2014 Marie et Pierre Bénetière Le Riollement (Condrieau Frankrike)

Vår Wine Director Rubén Sanz Ramiro valt ut vinerna i samarbete med vinimportören Terroir och försäljningen sker genom Systembolagets privatimport. Läs Rubéns text om producenten och vinerna längre ner i detta mail.

Beställningen sker via Systembolagets Privatimport, från beställning till leverans tar det ca 7 dagar. För att underlätta beställningen via Systembolaget har vi skapat en kort guide där vi visar hur ni går tillväga. Observera att vi har ett begränsat antal lådor till försäljning och det är först till kvarn som gäller.

1. Besök Systembolaget.se

2. Välj Privatimport

3. Leverantör: Terroir AB

4. Producent: Benetiere

5.  Dryckens namn: PM & Vänner Wine Cellar Box 

6. Varugrupp: Rött vin

7. Antal: Valfritt antal, minst 1

8. Volym: 4500 ml

9. Förpackning: Blandlåda

10. Välj valfri butik för upphämtning

Om ni har frågor är ni varmt välkomna att kontakta martin@pmhotel.se

The Northern Rhône is a region that plays a very important role in our cellar and we dedicate great attention to it. Through the years we have been able to cultivate wonderful relationships across the valley and we celebrate Rhône wines as often as we can. 

We wanted to pay homage to this rugged region and assemble a very special selection of wines from two of the most famed vineyards in the Northern Rhône: Côte-Rôtie and Condrieu. With it we also wanted to offer the possibility to have access to a selection of very rare wines, some of the most sought-after wines from this region, those from Pierre & Marie Bénetière.

The scarcity of these wines combined with the utterly classic style behind the wines have made of the wines from this tiny Domaine a source of cult and transcendental wines for those who are looking for classic old school Northern Rhône wines, very much in the line of style of legends such as Marius Gentaz.

These are wines of refined restraint, pure and elegantly structured wines driven by mineral backbone and lithe frame. Bénetière Syrah represents the once common descriptor of Syrah growing on the steep slopes of Côte-Ròtie: freshness, delicacy and haunting perfume. Condrieu Viognier is pure, fresh, full with plenty of Viognier chewy matter, a haunting white to be taking by its ripe and perfume fruit.

Domaine Pierre and Marie Bénetière holdings are based on merely 0.18 ha. in Condrieu, at the Lieu dit ‘’Le Riollement’’; and 1.28 ha. in Côte Rôtie, divided between 1.2ha. at the Lieu dit ‘’Corps de Luop’’, based for the Cuvée Cordeloux; and 0.08 ha in Côte Brune for the Cuvée Dolium which is not made every year. Wines are made very classically: whole bunch fermentation for the Syrah, light pigeage, pumps over and once fermentation is finished the wines are aged in mostly used large barrels between 18 to 22 months. Wines are bottled unfiltered.

We are offering 2 bottles of each Cordeloux Syrah 2015 & 2016 and Riollement Viognier 2014. These are truly Côte-Rotie & Condrieu. Worth noting that due to a last minute bureaucratic error the wines had to be re-label as ‘Vin de France’(Tip, you can still see in some bottles the Côte-Rotie original labels) nevertheless, the truth is in the glass.

We advice to enjoy first Cordeloux 2016 & Riollement 2014 both are open and accessible. Cordeloux 2015 will require extra time in the cellar before it blooms.

We recommend to savor Riollement with rich sell-fish such as lobster or scallops or succulent fishes such as monkfish or turbot. Good companion to goat cheese and ripe cheeses, can be also marvelous partner with south-east Asia cooking.

Cordeloux Syrah can be delicious with game birds, truffled dishes, red meats, firm flavored venison or reindeer.

Cheers!

Rubén Sanz Ramiro, Wine Director PM & Vänner